#ikdrinkkraanwater, jij ook?

De campagne:

Het is gezond, milieuvriendelijk, goed voor de portemonnee én het wordt rechtstreeks aan huis geleverd. Het lijkt dan ook logisch dat we met z’n allen kiezen voor kraanwater in ons glas of drinkbus. Toch zit het drinken van flessenwater er bij ons, Vlamingen, stevig ingebakken. Vandaar dat AquaFlanders, de federatie van de waterbedrijven en rioolbeheerders, in mei 2019 een campagne lanceerde over kraanwater.


Wie?

De sensibiliseringscampagne is een initiatief van AquaFlanders. AquaFlanders is de federatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. Ze verdedigt de belangen van haar leden en werkt mee aan een gestroomlijnd en modern waterbeheer. Met deze campagne wil de federatie Vlaanderen informeren en sensibiliseren rond duurzaam watergebruik. AquaFlanders wil ertoe komen dat het vanzelfsprekend wordt dat het water uit de kraan drinkwater is en dat we bijgevolg in vraag gaan stellen of het wel logisch is om dit waardevolle kraanwater te gebruiken om het gazon te besproeien of het toilet door te spoelen bijvoorbeeld. Voor dergelijke toepassingen kunnen alternatieven zoals regenwater ingeschakeld worden.

Natuurlijk kunnen we regenwater niet voor alles gaan gebruiken. Om te koken of om ons te wassen, raden we omwille van gezondheidsredenen aan om kraanwater te gebruiken. Maar ook hierbij dienen we spaarzaam om te gaan met het kraan en bijvoorbeeld niet langer dan nodig onder de douche blijven staan.

Op AquaFlanders.be vind je meer informatie over onder andere onze standpunten en werking.


Waarom?

Kraanwater is van uitstekende kwaliteit

Kraanwater wordt zeer sterk gecontroleerd, niet alleen door de waterbedrijven zelf maar ook door onafhankelijke laboratoria. Wist je dat kraanwater aan 67 kwaliteitseisen moet voldoen? Drink het dus zonder zorgen. Het is gegarandeerd gezond.

Kraanwater is milieuvriendelijk

Via het waterkompas kan je zelf berekenen hoeveel kleiner je CO2-voetafdruk is door kraanwater te drinken.

Kraanwater is voordelig

Als je flessenwater inruilt voor kraanwater, spaar je behoorlijk wat centen uit. Kraanwater is zo’n 120 keer goedkoper dan flessenwater. Door kraanwater te drinken in plaats van flessenwater kan je per jaar zo’n 320 euro per persoon besparen. Kijk hoeveel jij kan uitsparen met het kraanwaterkompas.

Kraanwater is lekker

Er bestaan heel wat recepten om kraanwater te pimpen tot een gezond alternatief voor frisdrank. Wil je graag wat inspiratie opdoen? Neem dan zeker een kijkje op onze recepten-pagina.

Kraanwater is waardevol

Water is één van de meest waardevolle grondstoffen. Zonder water zou geen leven op aarde mogelijk zijn. Toch staan we daar zelden bij stil en vinden we het heel vanzelfsprekend dat er zuiver water uit onze kraan komt. Het proces dat eraan voorafgaat is nochtans minder vanzelfsprekend. De winning, productie en distributie van drinkwater is een complex proces waar enkele dag duizenden mensen mee bezig zijn. Zij zorgen er voor dat er elke dag drinkwater bij jou thuis uit de kraan komt. Bovendien kunnen klimaatsveranderingen, vervuiling, verspilling en overconsumptie de toekomstige waterbeschikbaarheid bedreigen. Dit voorkomen is een taak van ons allemaal.

De uitdaging bestaat er dan ook in om spaarzaam om te gaan met het kwaliteitsvolle kraanwater. Wil jij ook je steentje bijdragen? Check dan zeker onze tips-pagina voor inspiratie of laat je eigen tip achter!


Hoe?

In mei 2019 lanceerden we de sensibiliseringscampagne #ikdrinkkraanwater naar het grote publiek toe. Sinds eind 2019 zetten we bovendien ook in op acties op maat per doelgroep. Daarbij gaan we na wat een bepaalde doelgroep nodig heeft en stemmen we onze aanpak daarop af.

Onze eerste doelgroep was natuurlijk de gezinnen. Op onze pagina "Bij je thuis”, kan hier alle info over vinden. Niet enkel tips om water te besparen of heerlijke kraanwater-recepten, maar ook een blog boordevol informatie! Zeker de moeite om eens te bekijken.

Verder werd eind 2019 “Kraanwater op school” gelanceerd als een gezamenlijk initiatief van alle Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. “Kraanwater op school” richt zich zowel op kleuterscholen als op lagere en secundaire scholen die willen inzetten op een duurzaam watergebruik en die inspanningen leveren om kraanwater te promoten als een waardevol drinkwater. Scholen die intekenen op deze actie ondertekenen een charter dat een kader biedt aan zowel het engagement van de school als het aanbod van ondersteuning vanuit de sector. Dit gaat van het ondersteunen van de waterkwaliteit op school en de promotie van kraanwater als drinkwater tot een aanbod van educatief materiaal over duurzaam watergebruik. Check zeker ons scholencharter! Bijkomend zetten we in op een digitaal platform waarop de deelnemende scholen kraanwateracties en -projecten in de kijker kunnen zetten. Zo kunnen de zij hun acties delen met het grote publiek én aanspraak maken op de titel “Kraanwaterschool van het jaar.

Dit zijn zeker niet de enige doelgroepen waarop we willen focussen, in de toekomst zullen er nog meer bijkomen! Nieuwsgierig? Hou dan zeker onze facebook-, Instagram-pagina en onze website in de gaten voor de laatste updates!