Kraanwater op jouw evenement
Het is onmisbaar op elk evenement klein of groot: kraanwater. Je gebruikt het om te koken, je handen te wassen, voor de afwas. Op hete dagen misschien ook voor dolle waterpret. Maar bovenal om te drinken natuurlijk.
Deze pagina helpt je daarom veilig op weg met kraanwater op jouw evenement. Want kraanwater is een vers en levend product. Het is dus belangrijk dat je de kwaliteit mee bewaakt.
Stap 1: kies een gepaste aansluiting
Je kan op drie manieren aansluiten op het drinkwaternet.
Hydrant (altijd door je waterbedrijf)
Vaste evenementenaansluiting
Dienstkraan aangesloten binneninstallatie voor kraanwater
Gebruik nooit een mengkraan (warm/koud) om je installatie aan te sluiten.
Stap 2: bouw een veilige, tijdelijke installatie om kraanwater te gebruiken
Bij het bouwen van je installatie zijn er vier belangrijke aandachtspunten.
1. Gebruik materialen en hulpstoffen die geschikt zijn voor drinkwater
Om te voorkomen dat er een vreemde smaak of geur aan je water komt, micro-organismen beginnen te groeien of ongewenste stoffen zoals lood in je water terecht komen is je materiaalkeuze belangrijk.
Kies bijvoorbeeld voor polyetheen voor drinkwater (blauwe streep) en vermijd polyetheen voor waterafvoer of het gebruik van gewone tuinslangen. Let bijvoorbeeld ook op de aanwezigheid van een productcertificaat of vraag advies bij gespecialiseerde winkels voor sanitair.
2. Werk hygiënisch
Hierbij is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat kraanwater niet in contact kan komen met andere types water zoals regenwater, grondwater of afvalwater.
Bewaar je materialen proper en goed afgesloten tot het moment dat je ze gaat plaatsen.
Reinig en desinfecteer (bijvoorbeeld met waterstofperoxide) ook altijd je leidingen bij plaatsing, zeker stukken die in contact zijn gekomen met zand of slijk. Laat na gebruik alles goed drogen voor je het materiaal opnieuw afdopt en opbergt.
3. Zorg voor terugstroomveiligheden
Aan het begin van je installatie voorzie je altijd een beveiliging van type EA. Elke kraan waarop een soepele slang is aangesloten voorzie je van een HA- of HD-beveiliging.
Op bepaalde punten in je installatie moet je bijkomende terugstroomveiligheden inbouwen. Dat is nodig om zeker te zijn dat je water niet verontreinigd geraakt.
Concrete richtlijnen vind je in de technische voorschriften voor binneninstallaties vanaf pagina 3 of vraag advies aan je sanitaire groothandel.
4. Gebruik je installatie op de correcte manier
Zowel bij het opstellen als tijdens het gebruik van je installatie zijn er een aantal aandachtspunten.
- Hou de watertemperatuur altijd tussen 2°C en 25°C. Dit kan je doen door leidingen in te graven of in de schaduw te leggen, door continu het water in de leiding te verversen en/of door de afstand tot het afnamepunt te beperken.
- Spoel de volledige installatie goed voor je ze gaat gebruiken.
- Bescherm de leidingen tegen beschadigingen, bijvoorbeeld met slangenbruggen.
- Zorg ervoor dat je het water in elke leiding tenminste één keer per 24 uur ververst.
- Voorzie eventueel een kwaliteitsopvolging met monsternames en labo-analyse, bijvoorbeeld via je waterbedrijf.
- Wees aandachtig voor legionella. Deze bacterie begint exponentieel te groeien als je water warmer is dan 25°C.
Je waterbedrijf kan je helpen
Kraanwater is de ideale dorstlesser voor je bezoekers. Het is van uitstekende kwaliteit, milieuvriendelijk, voordelig én lekker. De waterbedrijven helpen je graag met een kraanwaterpakket op maat van jouw evenement. Voor elk evenement bestaat een gepaste watertap.
Contacteer je waterbedrijf voor voorwaarden en info.
Weet je niet wie je waterbedrijf is? Zoek het op via deze link.