Zomertips

Zomertips

Eindelijk zomer! Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen op zonnige (en minder zonnige) dagen. Denk hierbij aan het milieu en kies voor water van de kraan. Water is een kostbaar goed, dus ga er extra spaarzaam mee om.

4 vuistregels om voldoende gehydrateerd te blijven:

  • Drink. Ook als je geen dorst hebt. Bijvoorbeeld op vaste tijdstippen.
  • Check bij bejaarden en kleine kinderen in je omgeving of zij dat ook doen (zij zijn extra gevoelig voor uitdroging). 
  • Neem steeds een hervulbare drinkfles mee, die je kan bijvullen met heerlijk fris kraanwater!
  • Hou de kleur van je urine in het oog. Is deze donker? Dan drink je te weinig.

Opgelet bij het afkoelen

Let op voor plotse onderdompeling in koud water. Dat is de belangrijkste oorzaak van verdrinking, waarschuwt inspanningsfysioloog professor Jan Bourgois (UGent). Het zijn niet het gebrek aan zwemkwaliteiten of een geleidelijk intredende onderkoeling die de hoofdoorzaak zijn van verdrinking, maar de cold shock, zo blijkt.

“Iedereen kent toch het gevoel van plots naar adem happen wanneer hij in koud water springt of wanneer er plots ijskoud water uit de douche stroomt. Bij 15 °C of minder treedt een maximale ‘cold shock’ op. Maar een ‘cold shock’ kan evengoed optreden bij 20 of 22°C. Die is dan minder intens en dus ook minder gevaarlijk. Door het lichaam geleidelijk aan te laten wennen aan de temperatuur van het water, eerst de voeten nat maken en dan de romp en het hoofd alvorens in het water te duiken, sluit je de grootste risico’s uit”, zegt de expert.

Ook (huis)dieren hebben dorst

Zorg ook dat je huisdieren voldoende water hebben op warme dagen! Voeg eventueel wat ijsblokjes aan hun drinkbak toe. Katten houden er niet van om op één plek te drinken. Daarom plaats je best verschillende schaaltjes met water verspreid door het huis. Voor honden kies je dan weer beter voor een grote drinkbak, die warmt minder snel op. Vogelbescherming Vlaanderen roept ook op om de vogels een handje te helpen door een kommetje water in de tuin te zetten op warme dagen.

Zo verbruik je minder water

Sproeiverbod of niet, minister Zuhal Demir benadrukt om gedurende de zomer steeds zuinig om te gaan met kraanwater omdat het waterpeil nog steeds laag staat. Sinds het verbod verspilden Vlamingen opvallend minder water. Wij verzamelden de beste tips hier.