Wintertips

Wintertips

Wanneer je water van de kraan gebruikt, heeft dat al een hele weg afgelegd. Hoe zorg je er nu voor dat die weg en die plaats waar je water uitkomt zo optimaal mogelijk onderhouden is? Hieronder kan je een heleboel wintertips vinden in verband met het onderhoud van je waterleidingen en tappunten.

Tap buitenkranen en drinkfonteintjes af

De kranen die je minder vaak gebruikt, bevinden zich vaak buiten of in de kelder. Deze kranen en leidingen maken een veel grotere kans op bevriezing. Als ze kapot gaan komen daar hoge kosten bij kijken. Daarom is het aan te raden om ze tegen de kou te beschermen. 

Hoe doe je dit? Draai eerst de stopkraan dicht en draai daarna het groene, blauwe of zwarte kraantje dat eronder zit, open. Er loopt nu al een klein beetje water uit. Draai dan de buitenkraan open: de rest van het water loopt er nu uit. Dit betekent dat je kraan afgetapt is. De kans dat de kraan zal bevriezen, is nu veel kleiner.

Bescherm drinkfonteintjes

Staat er een drinkwaterfontein buiten of in een onverwarmde ruimte? Bij winterweer is het aangeraden om het toestel af te sluiten en nadien het resterende water af te tappen. Raadpleeg zeker ook de handleiding van de drinkfontein voor andere preventieve maatregelen. Sommige toestellen hebben een vorstbeveiliging.