Wat moet ik doen na een vorstperiode?

Na een vorst- en dooiperiode bestaat de kans op (verborgen) lekken in de waterleiding. Het is daarom erg belangrijk na een vorstperiode jouw installatie grondig na te kijken.

Water heeft de eigenschap om uit te zetten wanneer het bevriest, waardoor leidingen, toestellen en/of watermeters kunnen barsten. Ook tijdens het dooien komen waterlekken voor wanneer het water niet gelijkmatig ontdooit, met waterschade tot gevolg.

Wij raden aan een extra controle uit te voeren in kelders, leegstaande panden of vakantiewoningen,... Ook kwetsbaar zijn de leidingen onder de grond naar tuinhuizen of zwembaden.

Enkele tips om het ergste te voorkomen

  • Kijk je leidingen grondig na. Neem onmiddellijk actie wanneer je een waterlek ontdekt. Zo kan je heel wat schade voorkomen. Lekt je watermeter of de leiding vóór de watermeter, neem dan zo snel mogelijk contact op met je waterbedrijf. Situeert het lek zich op je eigen installatie (= de leidingen 'na' de watermeter), dan kan je terecht bij een loodgieter.
     
  • Alle lekken zijn niet altijd (onmiddellijk) zichtbaar. Controleer dus regelmatig de stand van je watermeter. Stel je plots een hoog verbruik vast, ga dan op zoek naar de oorzaak. Een andere mogelijkheid is om 's avonds -voor het slapengaan- de stand van je watermeter te noteren en tijdens de nacht geen water te gebruiken. Controleer 's morgens opnieuw de stand. Is er een verschil, dan zit je misschien wel met een lek.