Bespaar 141 reizen rond de wereld door kraanwater te drinken!
Dat kraanwater drinken goed voor het milieu is, is reeds bekend. Maar nu zijn er ook cijfers bekend over de milieu-impact van het watergerbuik in een gemiddeld Vlaams huishouden. Wat blijkt? Maar liefst 80% van de totale broeikasgasuitstoot door waterverbruik in Vlaamse huishoudens wordt veroorzaakt door het gebruik van flessenwater. Dat werd duidelijk na onderzoek van de Universiteit Gent en waterbedrijven Pidpa en De Watergroep.
Hoewel flessenwater maar een klein aandeel heeft in de totale Vlaamse waterconsumptie, zorgt het wel voor de meeste broeikasgassen die door waterverbruik ontstaan.
Flessenwater vervangen door kraanwater, heeft dus een aanzienlijke impact op onze ecologische voetafdruk.
Flessenwater zorgt voor 80% van broeikasgassen gelinkt aan waterproductie
Gwenny Thomassen van de Universiteit Gent nam samen met thesisstudente Céline Vilain de cijfers over het Vlaamse waterverbruik onder de loep. Daarvoor werkten ze samen met waterbedrijven Pidpa en De Watergroep.
“In een gemiddeld Vlaams huishouden neemt flessenwater maar 0,4% van de totale waterconsumptie in. Dat is dus zeer weinig. Dat komt omdat we water ook gebruiken om te wassen, het toilet door te spoelen, enzovoort”, legt Gwenny Thomassen uit.
“In dit totale waterverbruik zorgt flessenwater wel voor het grootste aandeel broeikasgassen: maar liefst 80% van de totale broeikasgasuitstoot van het waterverbruik.”
David Geysen (Pidpa): “De grote milieu-impact van flessenwater zit vooral in het transport. Veel mensen denken dat flessenwater zo vervuilend is door de fles waarin het water zit. Flessen produceren, is inderdaad belastend voor het milieu: er zijn grondstoffen voor nodig en er komen broeikasgassen vrij. Maar de grote impact op de klimaatopwarming zit eigenlijk in het transport dat bij flessenwater komt kijken. Voor flessenwater gaan er heel wat vrachtwagens en auto’s de baan op, wat niet het geval is bij kraanwater.”
141 autoreizen rond de wereld
De gemiddelde Vlaming drinkt 2 glazen flessenwater per dag. Als je dat zou vervangen door kraanwater, zou de milieu-impact van je totale waterverbruik hierdoor maar liefst 5 keer lager zijn.
“Als je dat op een jaar bekijkt, bespaart de Vlaming hierdoor een uitstoot van 38 kg CO2-equivalente emissies, wat neerkomt op ongeveer 312 km autorijden: een rit van Gent naar Parijs”, verduidelijkt Gwenny Thomassen.
Als álle Vlamingen voor 1 dag flessenwater zouden vervangen door kraanwater, besparen we samen zoveel broeikasgassen als 141 keer rond de aarde rijden. Op 1 jaar komt dat neer op een besparing van 250.000 ton broeikasgassen, ofwel 51.000 autoritjes rond de aardbol.
“Een groteske vergelijking, maar hiermee willen we duidelijk maken dat ons waterverbruik echt wel een impact heeft op de uitstoot van broeikasgassen. Elk beetje telt.”
“Het kraanwater dat we hiervoor in rekening gebracht hebben is op basis van grondwater”, voegt Thomassen nog toe. “Dit is verantwoordelijk voor 47.3% van het totale kraanwater in Vlaanderen. Als je de vergelijking zou maken met oppervlaktewater, zou kraanwater een wat hogere milieu-impact hebben.”
Meer info
Deze cijfers zijn gepubliceerd in de studie The environmental impact of household's water use: A case study in Flanders assessing various water sources, production methods and consumption patterns in het wetenschappelijke tijdschrift Science of the Total Environment.
Contact
- Gwenny Thomassen, Universiteit Gent – gwenny.thomassen@ugent.be
- David Geysen, Pidpa - david.geysen@pidpa.be