Hoe bescherm ik mijn leidingen tegen vorst

Hoe bescherm ik mijn leidingen tegen vorst

Water bevriest bij 0° Celcius. Een gewone isolatie kan de bevriezing wel enkele dagen vertragen, maar is onvoldoende bij hevige of langdurige vorst. In dat geval volg je best volgende tips op.

 • Tocht vermijden. Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft en probeer zeker (ijskoude) tocht te vermijden.
   
 • Laat ongebruikte leidingen leeg. Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind. Laat leidingen die je (even) niet gebruikt, zeker in de tuin, leeglopen.
   
 • Pak leidingen in. Is het niet mogelijk een vorstgevoelig lokaal te verwarmen? Plaats dan een elektrisch verwarmingslint parallel met de leiding en de watermeter. Let wel op voor kunststofbuizen en voor het binnenwerk van de watermeter: deze kunnen smelten door de warmte. Wikkel dus nooit een verwarmingslint rond de leiding, maar leg het verwarmingslint parallel. Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe een beroep op een vakman.
   
 • Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af in 3 stappen:
  • Draai de hoofdkraan dicht
  • Laat het water in de binneninstallatie volledig weglopen door alle kranen open te draaien
  • Sluit nadat de binneninstallatie volledig leeg is terug alle kranen.
    
 • Vooraf controleren. Om goed voorbereid te zijn, controleer je best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo kom je in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.

Wat doe ik als mijn leidingen bevroren zijn?

 • Indien er nergens in de woning stromend water is, controleer dan eerst even bij de buren. Als zij nog wel water hebben, is de kans groot dat jouw leiding ergens bevroren is.
   
 • Controleer al de leidingen, vooral diegene die zich op onverwarmde plaatsen bevinden. Kijk eerst na of de bevroren leiding geen scheuren of barsten vertoont. Het water begint immers na ontdooiing meteen weer te lopen. Als de leiding al gebarsten is, wacht dan met ontdooien tot een sanitair installateur ter plaatse is om de herstelling uit te voeren.
   
 • Sluit eerst de hoofdkraan af en ontdooi het gedeelte binnenshuis met een haardroger, en begin ter hoogte van de hoofdkraan. Beweeg de haardroger voortdurend heen en weer. Let op met openstaande kranen. Gebruik nooit een brander, en let op voor smeltgevaar bij kunstofleidingen. Als de watermeter of de aftakking buiten de woning bevroren is, moet je contact opnemen met jouw waterbedrijf.
   
 • Ook als de binneninstallatie geheel of gedeeltelijk bevroren is, kan een haardroger goede diensten bewijzen. Vertrek aan het tappunt en zak zo af naar de hoofdkraan. Draai eerst de hoofdkraan dicht.
   
 • Als de leidingen ontdooid zijn, kan je de hoofdkraan een beetje opendraaien. Het is immers mogelijk dat er buizen gesprongen zijn, en dan zit je met waterschade als je de hoofdkraan meteen volledig opendraait. Controleer dus eerst of er geen lekken zijn. Indien er een lek is, sluit dan onmiddellijk de hoofdkraan af.
   
 • Als je er niet in slaagt om de leiding te ondooien, zit er niets anders op dan te wachten tot het warmer wordt, en de leidingen vanzelf ontdooien. In dat geval hou je de hoofdkraan best dicht als je niet thuis bent of gaat slapen. Zo kan je eventuele lekken bij plotse dooi vermijden.
   
 • Wees alert voor lekken bij dooi! Wanneer jouw waterleidingen bevroren zijn, kunnen er scheurtjes of barsten ontstaan in de leidingen. Wanneer de bevroren leidingen dan ontdooien, kunnen er lekken ontstaan. Die kunnen zowel zichtbaar als verborgen zijn.