Waar komt je kraanwater vandaan?

Je hebt dorst, zet een glas onder de kraan, draait deze open en wat stroomt daaruit? Helder, drinkbaar kraanwater! Direct uit jouw kraan! Maar waar komt dit water nu eigenlijk vandaan? Welke weg legt het af voordat het bij jou uit de kraan stroomt? Hieronder geven we je een eenvoudige en korte uitleg over hoe dit in zijn werk gaat!

Twee derde van het kraanwater is afkomstig van grondwater, het overige deel komt van oppervlaktewater (grote rivieren zoals de Maas of het Albertkanaal). Dit water wordt gezuiverd in een heus zuiveringsproces, dit noemen we ook wel de 'zuiveringstrein'. Het legt dus nog een hele weg af voor het tot bij jou komt als drinkbaar kraanwater!

Het proces is deels afhankelijk van de waterbron. Grondwater wordt dus anders gereinigd dan oppervlaktewater. Zo bevinden zich in oppervlaktewater vaak nog takken, bladeren en andere grote voorwerpen. Deze worden eruit gefilterd door een grote 'zeef'. 

Actiefkool wordt dan weer gebruikt om de meeste onzuiverheden, zoals pesticiden, uit het water te halen. Als dit niet voldoende is worden er extra stappen toegevoegd, zo worden zeker alle onzuiverheden uit het water gefilterd tijdens het zuiveringsproces.

Verder wordt het water ook 'belucht'. Dit betekent dat er extra zuurstof aan het water toegevoegd wordt. Daarna wordt het water blootgesteld aan ultraviolette stralen. Deze doden eventuele schadelijke bacteriën.

Als het water de hele zuiveringstrein doorlopen heeft, is het natuurlijk belangrijk dat het van goede kwaliteit blijft tijdens de opslag en distributie van het kraanwater. Hierdoor volgt de volgende stap, namelijk desinfectie. 

Voor desinfectie bestaan er verschillende technieken. Deze zijn gekoppeld aan de fysische behandelingsprocessen (zoals beluchting en actiefkool). Bij desinfectie met chloor zorgen de waterbedrijven ervoor dat het gehalte van organische stoffen sterk verlaagd wordt voor ze chloor toevoegen in de waterbehandeling. Daarbij wordt de chloordosering zo laag mogelijk gehouden. Ver beneden de wettelijk bepaalde normwaarden. Dit gehalte wordt ook continu gecontroleerd door de waterbedrijven met behulp van gevoelige online metingen die de chloordosering autmatisch aanpassen aan de hand van de meetresultaten. 

Wanneer het water door alle processen is gepasseerd en aan uitvoerige controles onderworpen is, gaat het naar de watertoren om op te slaan tot jij thuis je kraan opendraait!