Hoe optimaliseer ik mijn huis om zuinig om te gaan met water?

Wil jij ook bewuster met water omgaan? Weet je niet goed waar te beginnen? Dan zijn wij er om je op weg te helpen! Er zijn namelijk heel wat dingen die je kan doen om zuiniger om te gaan met water. Zo bespaar je niet alleen heel wat centjes maar help je de natuur ook een handje. Hieronder lijsten we alvast wat tips op die jij thuis kan toepassen om je waterverbruik te verminderen.

Keuken

Intalleer een ééngreepsmengkraan of een thermostatische kraan. Deze geven je de mogelijkheid om direct de gewenste temperatuur te kiezen. Bij de ééngreepsmengkraan doe je dit door vie de hendel de juiste temperatuur te kiezen, de themostatische kraan beschikt over een thermostaat zodat je de temperatuur met 1 knop kan instellen. Hierdoor kan je 30 tot 35 liter water besparen! Je kan aan je kraan ook een bruismondstuk of spaarperlator installeren. Deze verminderen de hoeveelheid water. Hoe? Door het water te vermengen met lucht, zo bespaar je meer dan 50%!

Ben je toe aan een nieuwe wasmaschine of vaatwasser? Kies deze dan bewust! Kijk altijd goed naar het waterverbruik, sommige toestellen verbruiken namelijk heel wat minder dan andere. Dit heeft niet alleen een positief effect op je waterverbruik, maar is ook goed voor je portemonnee.

Badkamer

Ga je je douchekop vervangen? Denk dan aan een spaardouchekop.Deze verbruikt de helft van een gewoon exemplaar en geeft je toch voldoende water om een goede douche te nemen. Let ook op de kwaliteit van de douchekop die je koopt, dit is namelijk ook helemaal niet onbelangrijk! Heb je een keukengeiser? Dan laat deze van zichzelf al weinig water door. 

Vergeet je de kraan wel is goed toe te draaien? Kijk dan eens voor een kraan met sensoren. Deze werkt enkel wanneer je je handen eronder houdt. Zo verspil je geen water terwijl je de kraan niet gebruikt!

De plaatsing van je warmwatertoestel (bv; boiler, geiser,...) kan je ook helpen te besparen. Deze zet je namelijk best zo dicht mogelijk bij de eerste gebruikte warmwaterkraan. Zo bespaar je energie én drinkwater!

Sanitair

Toe aan een nieuw toilet? Kies er dan eentje met een kleiner reservoir. Een traditioneel toilet verbruikt tussen de 9 en 12 liter. Dit terwijl eentje met een reservoir van 6 liter even goed functioneert! Nu je toch naar een nieuw toilet zoekt, let er dan direct op of deze een spaartoets heeft. Dit kan je helpen om tot 50% te besparen. Denk je nu: 'Allemaak goed en wel, maar mijn toilet werkt nog perfect." Ook dan hebben we een tip voor je! Je kan namelijk een ombouwset kopen om je gewone spoelknop om te bouwen naar een spaartoets. Of je kan natuurlijk ook gewoon onderin het reservoir van je toilet een fles met kiezelsteen of zand leggen!

Tuin

Gebruik jij je tuinslang nog om je planten water te geven? Dat is verleden tijd! Loop even binnen bij je tuincentrum en koop een grote regenton. Hierin laat je het water van je dakgoot verzamelen. Zo heb je altijd water bij de hand om je planten water te geven, je gazon te besproeien of je auto te wassen.