Hoe bespaar je water tijdens de droge zomermaanden?

De laatste jaren hoor je geregeld dat we spaarzaam moeten omgaan met water, dit komt omdat België een waterschaars land is. De afgelopen jaren heb je misschien al opgevangen dat er een 'laag waterpeil' is in ons land. Vaak wordt er dan aangemaand om niet teveel water te gebruiken. Maar hoe dat nu precies? Hieronder enkele handige tips!

Heb je een mooie moestuin? Geef deze dan water met een gieter en niet met de tuinslang. Zo bespaar je direct heet wat water. Wist je trouwens dat het water in je tuinslang gevaarlijk heet kan worden door lang in de zon te liggen? Tot wel 60 graden! Dit zorgt voor een risico op brandworden voor mens en dier maar ook je planten beschadig je hierdoor!

Tijdens de droge zomermaanden krijgen veel mensen de neiging om hun tuin extra te besproeien. Eigenlijk hoeft dit niet. Je kan je gras gerust wat laten 'uitdrogen', gras is hier goed tegen bestand. Wil je toch sproeien? Probeer dit dan te doen mer water dat je hergebruikt. Zo kan je bijvoorbeeld je douchewater opvangen. Besproei je tuin ook best vroeg in de ochtend of laat 's avonds. Hierdoor voorkom je dat het water verdampt en zo je planten beschadigt.

Heb je enkele zonnige stukje in je tuin? Plant hier dan plantjes die goed bestand zijn tegen droogt, zoals lavendel, stokroos, vlinderstruik,... Deze mooie planten brengen toch wat kleur in je tuin en de droogte deert hun niet!

Tijd om je auto te wassen? Dat ga je toch niet met de tuinslang doen? Met een emmer en spons kan dit evengoed! Meestal kom je toe met 4 emmers van 10 liter. Als je een tuinslang gebruikt ben je al snel 150 liter kwijt! Een groot verschil niet? Heb je een hogedrukreiniger liggen? Hiermeer gebruik je gemiddeld 5 keer minder water dan met een tuinslang. Of dan heb je nog de beste optie! Gebruik de droogte als excuus om je auto gewoon even vuil te laten. Jij redt zo op jouw eigen manier de planeet, wie kan daar nu iets op tegen hebben? 

Kijk zeker nog op onze website onder 'tips' voor nog meer manieren om je waterverbruik te verminderen!